There was an error in this gadget

Monday, August 26, 2013

Motivasi untuk berjaya

macam mana nak mencapai cita..
kalau jalan die macam..ni

    
     hoho..sebenanye aku saje je buat entry mcm ni.sebab nak bagi semangat kat diri aku sendiri.i can't figure out if I am on that path (right one).Wah,kalau dah jambatan tu dah runtuh..patut ke aku terbang?

    First thing that caught in my mind when see this picture.Sebelum nak sampai kemuncak ade polis saman ke tak,tak pun petrol habis tiba2 tgh jalan,tayar pancit terlanggar benda tajam.Hehe..saje je tambah2 kat gambar tu.Biar nampak real sikit.
       
     Kau ingat senang ke nak berjaya ni.Well,huhu pada aku biarlah hidup kita ni buat sesuatu yang betul2 dan akan puaskan hati kita dan jadikan ia sebagai sejarah manis dlm hdup.Okay,dengar sini meh.Kalau kita x dapat straight A dlm Spm xpe.Jangan cepat mengalah..ade lg cara nak berjaya.Bill Gates dulu pun tinggalkan sekolah kot.Hoho..Kalau tak dapat masuk Universiti mcm mne pulak?

Jangan jatuh dulu.Tae kae noi..rumpai laut( yang korang salu beli kat 7-Eleven tu.).Orang yang jual tu tak masuk u pon.Tapi berkat usaha dia dah jadi jutawan muda.ish2x jeles ni.Tapi memang tu lah benda yang berlaku dekat orang2 yang dah berjaya.Aku tabik hormat kat depa:-).Diorang tu memang intelligent n tak takut gagal.Harap dapat aku jadikan sumber inspirasi agar tak cepat mengalah.Di mana ada kemahuan di situ ada jalan.Tehee.

Saturday, August 24, 2013

Selamba

Hai


Apa perasaan korang kalau kantoi dengan cikgu waktu sekolah2 dulu.Mesti pernah kan even sekali.Aku duduk asrama dari form 1-5.Dari kecik molek sampai la da besar panjang.Cerita die macam ni satu hari tu,aku n roomate aku (bilik no 1) berkomplot nak dtg kelas lambat sikit  haritu.Bukannya kitaorang niat nak ponteng pon.Kitaorang ingat nak datang lambat sikit dalam kol 10 ke 11.huhu.

Sebab haritu minggu exam,cuma budak akaun je exam.Jadi memang takde sesi pembelajaran lah.Kitaorang pon stay jela dalam bilik tu sampai tiba2 ada orang ketuk pintu bilik n kitaorang buat2 tengah tidur.Waktu tu dalam pukul 9-10 kot.Aku tak ingat.Aku terdengar orang masuk sambil bunyi kaki dia ketuk-ketak2.Cikgu aku selamba je masuk pakai sendle.huahaha..Lepas tu cikgu cakap..

"Ni,kenapa tak gi kelas ni?Bangun2"

Kitaorang pon pretend baru bangun tidur..Tapi sebenanya dah bangun dah before tu.


apabila cikgu marah

dan kitorang punya muka macam..

Hehehe..macam tak bersalah.Apakah kami bersalah?Sedangkan memang terang-terangan dah bersalah.Tapi mesti la korang pon ade bende nakal2 jugak yang x boleh lupe.Huu.Meh2 kongsi2.

Friday, August 16, 2013

Aku Pelik Sangat

Hai

Minggu ni aku exam.Huhu.Aku rasa pelik kenapa kita kena belajar benda2 yang susah n payah.Kenapa?yela maksud aku kenapa kita kena belajar benda2 yang macam ni.Yang takde kena mengena dalam hidup. kita.formula2 yg boleh buatkn otakku berputar satu malam sebelum exam..



        Maksud aku..waktu nak bukak pintu.Perlu ke nak kira berapa angle pintu tu supaya pintu tu boleh bukak?Takkan.Huhu.Jadi buat apa kita belajar benda yang tak aplikasikan dalam hidup kita ni?Why??Sebelum aku bukak pintu perlu ke nak capai kalkulator dengan kertas untuk kira angle.    

      This is semua cuma teori.Teori yang ntah apa2.Aku belajar untuk exam.Lepas tu sem depan aku lupa balik.Ish3x.Ke mana niat tu kan?hahaha.So,pada aku kalau belajar praktikal lagi bagus(100%).Sebab benda yang aku dah alami mesti aku takkan lupa.Huhu.Lebih baik belajar masak.Tehee.Dapat masak makanan sedap2.tapi kalau aku belajar Trigonometric Identities tak mampu bagi aku jadi orang yang pandai masak.Huhu.Jadi kesimpulannya pada aku ikhlaskan diri belajar sebab belajar tu jugak jihad.











Wednesday, August 7, 2013

Tutorial pasang ketupat kat blog

Selamat Hari Raya buat pengunjung yang riang yang ceria.Aku ada beberapa code untuk widget  ketupat untuk korang.Jadi korang bolehlah letak kat blog.Biar meriah gitu.Trololol!Selamat menggunakannya.

kalau nak letak pergi jela dekat 
1.design 2.layout,Add a gadget

 Kalau nak letak ketupat belah atas kiri blog:Ini code diee


<div style="position: fixed; top: -10px; left: 2px;">
<embed pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" width="170" height="260" src="https://sites.google.com/site/widgetislamic/tupat%20nyale.swf" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash" quality="high" title="Grab widget @ widget islamic"></embed></div>


p/s:kalau nak letak dekat atas kanan tukar aje 'left' yang line first tu jadi kanan.


Monday, August 5, 2013

New Yorks reacts to a Muslim



Waktu aku tengah bukak Fb sebab bosan..

Suddenly,aku jumpa satu video yang best!.Memang aku tak menyesal tengok n ubah perspektif aku kat diorang.And aku nak kongsi kat korang semua,selamat menonton video cuma 5.09 min ni.Memang tak rugi.;-) Korang kena tengok video ni?Kenapa?Haa.. 

      



-New Yorks reacts to a Muslim-





Sebagai orang Islam janganlah malu untuk mengaku agama kita Islam?Betul tak?Sebab secara realitinya diorang(orang putih) tak semuanya jahat dan berprasangka buruk dekat kita.Kita kenalah tunjukkan contoh dan adab supaya diorang respect kat kita.I am proud to be Muslim!Peace no war!Sebab kita memang ada dekat landasan n jalan yang betul.Hee.Dan yang paling aku rase untung sangat memang kita dah dijamin masuk ke syurga.Cepat atau lambat semua bergantung dekat amalan u olls.

       Kalau nak buat sesuatu tu even korang just nak pergi kedai.Cuma niat kerana Allah.Amal ibadah kita bukan cuma sembahyang,zikir and baca quran je.Selain tu memang purpose hidup ni untuk Tuhan kita.Tu yang paling utama.hee.Kalau akhirat dengan dunia mana yang kena lebihkan eh?

     Berfikir sejenak..Ustaz aku cakap kita kena balance dua-dua.Baru boleh jadi true muslim.Kalau pergi masjid dok berzikir,sembahyang,baca Quran dari pagi sampai larut malam.Tapi tak mandi,huhu.Pon tak boleh jugak.Kita pon kena lakukan urusan kat dunia macam biasa.Walau apa-apa pon.Semoga kita semua dapat jadi true muslim & muslimah~








Sunday, August 4, 2013

5 Tips perniagaan untuk pemula


Memandangkan aku ni memang minat berniaga.Jadi dalam waktu lapang2 aku.Aku selalu baca buku pasal perniagaan,pelaburan hartanah,emas.Tengok tv shows pasal perniagaan.Aku selalu beli buku-buku pasal kewangan.Tapi bukan bermakna aku ni mata duitan.Tapi aku bercita nak dapat kebebasan kewangan yang orang zaman sekarang ni takde.Diorang bekerja pagi petang siang malam nak cari duit and takde masa pon dengan orang tersayang.Aku tak mo la jadi camtu.Hee.Jadi aku dah mulakan usaha dari sekarang ni.Jadi aku dapatlah capai kebebasan kewangan waktu tengah usia muda and dapat pergi melancong.




1.First sekali awak haruslah membina 'brand' awak sendiri.Contoh Brand yang kita semua kagum-kagumkan sekarang ni Adidas,Panasonic and sebagainya.Jadi cubalah reka nama brand kamu sendiri.Boleh juga dengan menggunakan nama kamu.Contoh nama kamu Arissa ke?Boleh jadikan Arissa tu jenama yang mungkin akan terkenal dengan tekad dan usaha yang kukuh.Hee:-)

2.Second.awak-awak yang baru nak berniaga tu kenalah sedar yang tagline dan juga logo ni amat-amatlah penting.First sekali,tagline tu jangan lah amek yang rumit.Amik yang senang nak ingat.Contoh tagline yang saya reka sendiri 'Belong to you','Feeling easy','Its perfect'.Kedua,kalau logo pulak,korang ameklah yang bersesuaian dengan tema business korang.Kalau macam aku.'FL'.Sebab nama aku fatin laila.Teheee.

3.Then,korang jugak kenalah promosi kan business korang.Contoh,buat topi yang ada logo untuk staff korang.Lepastu,kalau syarikat yang dah ada lori tu.Letakkan jenama and logo korang besar2 kat lori tu.Jadi sepanjang lori tu berjalan dekat jalan raya mahupun highway.Dah2 tentulah semua mata2 akan meliar tengok iklan dekat lori korang tu?Betul tak?Jadi sepanjang lori tu bergerak di atas darat tidak kira waktu.Pasti ianya telah dipromosikan kepada orang ramai.

4.Internet.Korang jugak kena pastikan bila customer korang search aje dekat internet.Mesti dah jumpa u olls punya jenama atau syarikat.

5.Korang jugak bolehlah buat pertandingan and sponsor mana-mana sekolah,kelab ataupun apa-apa saja yang berkaitan dengan produk korang.Supaya orang lain boleh kenal dengan produk korang.

Semoga korang dapat faedah dari apa yang aku cuba sampaikan ni.Gud luck dalam berniaga:-)

Friday, August 2, 2013

Raya dah nak datang

Raya tahun ni pada 8.8.2013.Waktu hari raye mestilah masing-masing masyuk je kan duit?hahaha.Tapi aku rasa tiap-tiap tahun duit raya aku takdelah banyak macam orang lain.Diorang selalu ada dalam RM 300 atau RM 400++ kan?
Aku selalu dapat RM 150 je.Tapi tu dah kira banyak la untuk aku yang takde tanggungan ni.hahaha..RM 150 tu boleh buat beli baju,buku,tengok wayang kan?hee. Tapi waktu raya-raya macam ni takdelah semeriah macam aku budak-budak dulu.Kalau waktu budak-budak.Aku dengan selambanya main mercun.Tapi sekarang kan dah besar.Dah boleh fikir sendiri.Takut ah nak main mercun.Buatnya satu jari aku hilang..dah kurang saham aku.kikiki..Raya pada aku best waktu kecil2 je.Sebab dah besar masing-masing malu kan dengan cousin laki2.Rasa cam pelik je kalu nak bertepuk tampar macam waktu kecik-kecik dulu.Tak pun main lastik cicak waktu malam Jumaat.Hehehe.Aku waktu kecil2 dulu lasak orangnya...Tapi yang sedihnya raya pada tahun ini.E'eh skema lah pulak ayat.hahaha.Sebab kitaorang budak uia dapat raya tiga hari je,wowwow..3 hari tak cukup wahai dean..hehe..sekian sahaja entry kali ini.Siap-siaplah beli baju,kuih..jaga-jaga main mercun..bye:-)